חרדה וכאבים פסיכוסומטים

מחלות וכאבים פסיכוסומטיים

כאבים פסיכוסומטיים הם כאבים ממשיים או בעיות פיזיות ממשיות לחלוטין שנגרמים מסיבות נפשיות. טעות נפוצה היא המחשבה שבעיה פיזית שנגרמת מסיבה נפשית היא פחות מזיקה או פחות כואבת אובייקטיבית. ישנם כאבים שנובעים מסיבה נפשית וישנן מחלות שמושפעות (מחמירות/משתפרות) כתוצאה מגורמים נפשיים –רגשיים.

נתייחס לכאב/מחלה כפסיכוסומטית לאחר אבחון רפואי מקיף שלא נמצא בו מקור פיזי שמסביר את מלוא הסימפטומים או עוצמתם. כמעט כל בעיה רפואית יכולה להיגרם גם מסיבות פסיכולוגיות (כולל פרכוסים דמויי אפילפסיה PNES, שיתוק חלקי, פרקינסון וכד') אך הנפוצות ביותר הן מיגרנות, פיברומיאלגיה, כאבי בטן וכן מחלות שבאופן מובהק מושפעות מגורמים נפשיים- קרוהן, סבוריאה, לחץ דם גבוה, מחלות אוטואימוניות, אקזמה, דרמטיטיס אטופית, טנטון וכד'. ישנן בנוסף הפרעות המשלבות גוף ונפש ומשויכות לרוב למתח וטראומה כגון- טריכטולומניה (תלישת שיער), טיקים ואפשר לומר שגם חרדה עם מאפיינה הפיזיים.

הקשר בין הגוף לנפש כל אלו מדגימים לנו את הקשר ההדוק שיש בין הגוף לנפש. לתחושות והחוויות שלנו יש ביטוי גופני- בין אם בטונוס השריר, בהורמונים שונים שמשתחררים, בקצב הלב, זרימת הדם ועוד. ולכן ישנה השפעה הדדית (שמוכחת במחקרים רבים) על היווצרות מחלות ועל מערכת החיסון שלנו. ישנו גם קשר הפוך-מחלות או כאב כרוני עלולים ליצור מצב של דיכאון או חרדה.

זיכרון גופני הגוף 'זוכר' ואוגר בתוכו את חלקיהם הפיזיים של החוויות הטובות והרעות שלנו. הדוגמא הפשוטה ביותר היא רכיבה על אופניים- גם אם לא נסעתם שנים כשעולים על האופניים השרירים 'נזכרים' בחוויה. כך גם ,למצער, כשהמוח מזהה מצב שמזכיר אירוע קשה –הגוף 'נזכר' ומגיב בתגובות שחלקן יכולות להחוות מידית וחלקן נמצאות מתחת לפני השטח ומשפיעות על מערכת החיסון, היווצרות של דלקת ומחלות שונות. יש מחקרים רבים, גם בישראל, שמראים שלאנשים שחוו אירועים קשים וטראומטיים יש סיכון גבוה לדלקתיות ולמחלות שונות.

הגוף גם 'מדבר' כך שסימפטומים פיזיים יכולים לסמן לנו רגשות מודחקים, צרכים שאינם מקבלים מענה או תובנות פנימיות שאינן מצליחות להגיע למודע שלנו.

בטיפול – נתייחס הן למרכיבים של הזיכרון הגופני והן למרכיבים של הכאב הנפשי, אירועי חיים ומתחים. ישנן שיטות טיפול כגון הSE והEMDR  שמתייחסות למכלול החוויה הגופנית נפשית ומוכחות כיעילות במצבים פסיכוסומטיים לצד שיטות טיפול שגם הן רלוונטיות כשיטת הטיפול הדינאמית והנרטיבית.

הפניה שלך נשלחה בהצלחה

אצור איתך קשר בהקדם